50 Free Spins БЕЗ ДЕПОЗИТ
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
50 Free Spins БЕЗ ДЕПОЗИТ
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Съвети за залози на крикет и успешни прогнози

По света са познати доста различни видове спортове. Някъде са наложени едни дисциплини, по други места пък втори и трети. Крикетът може да не е толкова популярен по света както футбола, тениса или баскетбола, но има държави, в които е на почит. Спортът се радва на доста солидна аудитория и не случайно намира място в сайтовете на онлайн букмейкърите. В България спортът крикет не е от най-популярните, но пък родните оператори за залагания го предлагат сред възможностите си. В следващите редове ще разгледаме всички основни аспекти на играта, нейния произход, важни характеристики и още интересни елементи.

крикет залози - ръководство
Бърза навигация:
Бърза навигация:TOP

Топ онлайн операторите за залози на крикет

Преди всичко нека стартираме с водещите онлайн букмейкъри за залози на крикет у нас. Този спорт може да бъде намерен в спортните секция на почти всички онлайн оператори. При различните сайтове за залози в бг броят на наличните събития и опции за залози може да варира, но основните възможности ще бъдат на разположение. Съветваме ви преди да започнете с прогнозите си на събития от този спорт, да отделите време в проучване на най-подходящия за вас сайт за залози на крикет. Предлагаме ви да започнете своя анализ с представените по-долу оператори.

Рейтинг: 4.9/5
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Рейтинг: 4.9/5
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Рейтинг: 4.8/5
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Рейтинг: 4.8/5
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Рейтинг: 4.8/5
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

История на крикета

Произходът на играта крикет не е напълно ясен и доказан. Счита се, че още през 13 век подобна на крикета игра се практикувала в ширините на Англия. Онази игра била позната като “клуб-бол”. По-късно, през 1598 г., в съдебно дело се споменава “крекет”, като според мнозина това е първото сигурно свидетелство за крикета. Мястото, на което се случва това, отново е Англия. В следващите години се създават и доста селски отбори, които често играят мачове помежду си. Спрямо тези факти Англия може да се счита като родина на крикета.

През 18 век играта вече претърпяла доста промени и станала известна в цяла Англия. Има сведения за мачове по крикет между отборите на Кент и Лондон през 1719 г., както и между Кент и Съсекс през 1728 г. Първите написани правила за играта датират от 1744 г. През 1760 г. играта еволюира и в нея се появява хвърлянето на топката от боулъра към играча, който я удря. До онзи момент топката била търкаляна или плъзгана към батера. Тази промяна направила играта доста по-атрактивна.

През 19 век англичаните пренасят играта крикет и в пределите на други континенти. В средата на века крикетът е доста популярен в Северна Америка, Австралия, Индия и други държави. Не минало много време и до организирането на първия международен мач по крикет, който се състоял през 1844 г. между отборите на САЩ и Канада. В следващите години и доста клубни отбори по крикет започват световни обиколки, за да премерят сили срещу непознати за тях съперници от други държави.

През 1882 г. съперничеството между Англия и Австралия поставя началото на т.нар. тестов крикет. Към него по-късно се включват и отборите на Индия, Нова Зеландия, Пакистан, Бангладеш. Регулаторният орган на Тест мачовете по крикет е Международната Крикет Конференция, създадена през 1909 г. През 1926 г. в Англия е създадена и Женската Крикет Асоциация, като спортът при дамите бил на аматьорско равнище. 32 години по-късно се създава и Международният Съвет на Женския Крикет.

През 70-те години на ХХ век в Англия е въведено правилото за максимален брой оувъри в крикета, което води до победа за един от отборите в мача. Това правило спомага за нарастването популярността на играта, като броят на мачовете се увеличава. През 1975 г. е организирана първата Световна купа по крикет. В модерните времена на играта е познат и форматът Twenty20, който отново е вид крикет с ограничен брой оувъри, радващ се на голяма популярност.

Интересни факти за крикета
  • Смята се, че първите професионални играчи по крикет се появяват в Англия след 1660 г.
  • От 1768 г. до 1788 г. крикет отборът Хамбълдън Клъб е най-популярният в този спорт и също така е основното огнище за играта.
  • През 1787 г. Томас Лорд създава крикет игрище в Лондон.
  • В Щатите крикетът започва да се практикува през 18 век, но не придобива чак такава популярност. Основната причина за това е, че играта прилича на бейзбола, който е сред най-обичаните спортове в САЩ.
  • Има сведения, че през 1794 г. в Англия се провел мач между два тима по крикет с коне.

Основни правила

В тази част от нашето ръководство ще засегнем най-важните детайли за играта, които е добре да познавате, за да може да имате успех в залозите.

Игрище, отбори и времетраене

крикет игрище

Типичното игрище за игра на крикет притежава овална форма. Диаметърът на игрището не е фиксиран, но обикновено варира между 137 м и 150 м. В центъра на игрището има правоъгълно поле, което е основното при играта. То е с дължина 20,12 метра, като в двата му края са поставени т.нар. уикети или вратички в крикета. Правоъгълното поле е широко около 3 метра.

Вратичките са съставени от 3 дървени колчета, високи 71,12 см, като върху тях има две по-къси хоризонтални “дръжки”. Цялата ширина на уикета от единия до другия ѝ край е 22,86 см. На полето за игра има и две линии, които са на разстояние 1,22 м пред вратичките. От едната страна зад линията е играчът, който хвърля топката, а от другата, също зад линията, е този, който очаква да я удари.

Отборите в крикета са съставени от по 11 играчи. Когато отбор е в атака, на терена са двама от състезателите, докато защитаващият се отбор пуска всичките си 11 крикет играча. Времетраенето не е фиксирано като интервал, но един мач се състои от един или два ининга, като обикновено преди мача е решено колко ще се изиграят. При тестовия крикет времето за един мач може да стигне 5 дни на провеждане, след като и двата отбора имат по 2 ининга.

Бата и топка за игра

крикет батсман

Тези два аксесоара са в основата на самата игра, защото боулърът (играчът, който хвърля) използва топката, за да я хвърли към батъра (играчът, който трябва да играе с топката), чиято цел е да я удари със своята бата (бухалка). Топката е изработена от кожа, като обиколката ѝ е 22,9 см. Батата се изработва от дърво, като е по-различна от тази на бейзболистите. Тя има форма на острие, а дръжката е с цилиндрична форма. Горната част на батата (острието) не може да бъде по-широко от 10,8 см, а обикновено цялата дължина на дървената бата достига 96,5 см. Обикновено тя тежи между 1,1 и 1,4 кг, но тежестта ѝ не е стандартизирана.

Как се играе крикет?

Ето, че стигнахме и до една от най-интересните части в нашето ръководство, а именно как се играе крикет. В началото правилата може да ви се сторят сложни или неразбираеми, но ви уверяваме, че след като изгледате няколко мача това ще се промени. Ще се опитаме да ви въведем в правилата за провеждането на игра с най-основните аспекти от този спорт.

Приемаме, че срещата започва и вече е определено кой отбор ще атакува първи и кой ще се защитава. На полето има 11 играчи от защитаващия се тим, двама съдии и двама батсмени (играчите от атакуващия тим). Последните двама стоят пред всеки един от уикетите в игралното поле. Двама играчи от защитаващия се тим също са близо до полето. Един от тях е боулърът или състезателят, който хвърля топката. Негов съотборник пък стои зад срещуположния на боулъра уикет. Един от съдиите е точно зад крайната линия на игралното поле, в която е и играчът, чиято цел е да хвърля топката. Останалите играчи от защитаващия се тим са разпределени по игрището. Това е началната позиция.

Целта на боулъра (от защитаващия се тим) е да хвърли топката към батъра (от атакуващия тим), така че да събори уикета. Целта на батъра пък е да удари топката и да я изпрати в неудобна за защитаващия се тим зона и да започне реализирането на рънове. Ако топката бъде ударена, батърът и неговият съотборник започват да разменят позиции, като тичат един срещу друг към срещуположния уикет. Има обаче и случаи, в които батърът може да бъде “изкаран”, т.е. да бъде аут от играта.

Батърът е аут от играта в няколко основни случая. Ако след негов удар топката бъде хваната от играч на защитата от въздуха, без топката да се е докоснала до земята, тогава атакуващият играч е аут. Ако защитник хване топката и с нея събори уикета, отново батърът е аут. Ако след удар топката подскочи от земята и удари уикета, той е аут. Атакуващият играч е аут и когато пропусне да удари топката и тя премине в ръцете на защитника зад него, който веднага събаря уикета. Ако батърът застане на пътя на топката с тялото си, съдията (в крикета се нарича ъмпайър) може да прецени, че го прави нарочно и да отсъди аут.

крикет игра

Целта на батъра обаче е да бележи рънове. След като удари топката и я изпрати някъде в полето, той започва да тича от единия край на игралния правоъгълник до другия, като съотборникът му прави същото движение. Двамата могат да направят няколко ръна, като тичат от единия уикет към другия, докато защитата на противниковия отбор не хване топката. В случай, че батърът удари топката така, че тя да премине най-крайната зона на игрището, отборът му автоматично печели 6 ръна. За тази цел обаче топката трябва да премине края на игрището по въздух. Ако все пак го премине, но докосвайки се на земята преди това, отборът получава 4 ръна.

След като има играч в аут от атакуващия тим, той се заменя от негов съотборник. Един боулър може да хвърли макисмум 6 топки към противника при всяко заставане на тази позиция. 6 хвърляние означават и един оувър. След това е сменен от съотборник. По-късно в мача той отново може да застане на позиция, но не е позволено да го прави два пъти последователно.

Има няколко типа крикет. Най-популярните от тях включват определен брой оувъри, а има и такива, които се провеждат без точно определен брой оувъри в мача. Първите обикновено протичат в рамките на един ден, като популярните варианти сред тях са мачове с 15 оувъра и формат Twenty20 с 20 оувъра. Другият популярен вариант е Тестовият крикет, който се играе между 3 и 5 дни. При тях всеки тим изиграва по два ининга, а освен това срещата може да завърши наравно. Този тип мачове обаче рядко се практикуват от водещите национални отбори по крикет.

Когато играчите се завъртят, срещата може да се счита за приключена. Победител е този отбор, който завърши срещата с най-много отбелязани рънове. Може би правилата няма да станат напълно ясни след първото прочитане, но след второто и преглед на някой мач за няколко минути, ще имате по-добра представа за какво става дума.


Най-популярните крикет турнири и шампионати

След като се запознахме с доста от основните положения в крикета, нека разгледаме и кои са най-известните шампионати в този спорт, за които да се оглеждате в сайтовете за залози. Разбира се, те предоставят доста разнообразни събития, но когато има голям форум, съветваме ви да му отделите внимание. Тогава и опциите за залози са най-многобройни, а шансовете ви за успех ще нараснат.

крикет турнири
Световна Купа по Крикет

Първото организирано Световно първенство по крикет се провежда през 1975 г. То се организира под егидата на Международният Крикет Съвет (ICC). Провежда се на всеки 4 години, като има предварителни квалификации, класиращи отборите до финалния турнир. Това събитие от крикет календара е и едно от най-гледаните спортни събития в световен мащаб.

Шампионатът се организира във формата за провеждане на мачове в един ден. Смята се за най-престижното и е цел на всички добри национални тимове по крикет. Ще откриете събитията от този форум във всички водещи сайтове за залози.

ICC T20 World Cup

Още една световна купа, но под егидата на крикет вариант Twenty20, при която се играе до 20 оувъра. За пръв път Световната Купа на T20 се организира през 2007, като отново това се прави под егидата на ICC. Обикновено шампионатът се провежда на всеки години, но след организирането му през 2016 година, следващият подобен форум е насрочен за 2020 г. В надпреварата участват 16 тима.

Световна Крикет Лига

Международният Крикет Съвет организира и Световната лига в този спорт. Тя представлява серии от мачове, които се провеждат в рамките на 1 ден. Отново се организира между национални отбори, като структурата на шампионата включва различни дивизии с възможност за изкачване и изпадане от тях. Тази лига дава шанс и на по-слабо известни отбори в крикета да постигнат някакъв успех. В Световната лига по крикет участват 93 нации. Един сезон обикновено се провежда в рамките на 3 години.

ICC Intercontinental Cup

Международната купа по крикет на ICC е първокласен турнир, който се провежда в по-дългия формат на Тест крикета, включващ 4-дневни срещи. Целта на Интерконтиненталната купа е отборите да се подготвят и да развиват своите умения срещу равностойни съперници, за да придобият статут за участие в мачове по Тест крикет. За пръв път се провежда през 2004 година, а след това се организира на всяка една или две години.


Видове маркети за залог

Стигнахме и до частта с различните опции за залог, които могат да се извършват на крикет мачове. Разбира се, наличността им зависи от конкретния оператор, но въпреки всичко ви уверяваме, че повечето букмейкъри ще ви дадат разнообразен набор от възможности. Съветваме ви да сравнявате и коефициентите при различните сайтове за залози и да се спрете на този, който ви предлага най-добри ставки на търсените от вас пазари. Ето и кои са някои от основните маркети за залози на крикет:

  • Победител в мача
  • Общо ръна в мача
  • Общо ръна на 1-во оувър
  • Шестици в мача
  • Най-много рън аут
  • Резултат в ининг
  • Хендикап в мача
  • Най-добър боулър
  • Най-добър батсман
  • Краен победител – шампион
Залози на живо на крикет

Доста от букмейкърите предоставят опции за залози на крикет на живо в сайтовете си. Възможностите включват както някои от изброените по-горе маркети, така и други, които са характерни при залаганията в реално време. При тях и коефициентите се менят спрямо развоя на събитията, а що се отнася до пазарите, ще може да залагате на всяко хвърляне поотделно. Добрата новина е, че много от букмейкърите предлагат и картина на живо за различните крикет двубои, което е още едно положително качество, спомагащо за вашия успех.


Важни съвети при залозите на крикет

Преди да пристъпите към залозите на крикет срещи, добре е да обърнете внимание и на следващите съвети, които подготвихме за вас. Сигурни сме, че те ще ви бъдат от полза, когато дойде време да поставите залозите си.

Научете основните правила и термини

Това е в основата на успешните ви залози. Не е нужно още от началото да ставате експерт в крикет терминологията или различните техники в играта, но е добре да разбирате това, което се случва по време на наблюдаван от вас мач. Уверяваме ви, че след няколко игри нещата ще ви са доста по-ясни.

Форма на отборите

По време на вашия анализ за даден крикет мач, задължително обърнете внимание на последните резултати на тимовете и статистика от формата им напоследък. Доста често стабилните крикет отбори, които се намират в добра форма, записват серии от победи. Ако пък става въпрос за голям крикет форум, тогава мотивацията им ще бъде на още по-високо ниво.

Силни и слаби страни на отборите

Анализирайки отборите, обърнете внимание и на това кои са техните най-силни и слаби страни. Имайте предвид, че някои отбори могат да бъдат добри в един вид крикет игра, но при друг да се провалят. Например, даден тим може да бъде много добър в Тест крикет срещи, но във форма с ограничени оувъри, например Т20, може да изпитва затруднения. Това със сигурност ще окаже влияние в подобни мачове.

Факторът време

Метеорологичните условия в крикета са от ключово значение. Ако те са неблагоприятни и например включват валежи, тогава крикет изобщо не се играе, като срещата се отлага, прекъсва или прекратява, в зависимост колко ще продължи лошото време. Ако срещата се продължи обаче, това може да окаже сериозно влияние върху играта. Топката ще бъде по-влажна в сравнение със сухо време, което определено затруднява боулърите при хвърлянето ѝ.

Важността на монетата

Всеки крикет мач стартира с хвърляне на монета, която определя кой ще батира и кой ще се защитава пръв. Ключовият момент тук е, че винаги е по-добре, когато отбор има правото да атакува пръв, т.е. да батира пръв. Това му дава предимство в мача.

Търсете превюта и експертни мнения

Крикетът е доста популярен спорт в определени страни и със сигурност може да се намерят доста полезни материали преди големи събития. Потърсете ги и се запознайте с мнението на експертите, които дават своите прогнози за мачовете. У нас може да няма подобни експерти, след като крикетът не е чак толкова популярен спорт, но на английски ще откриете доста полезна информация в тази насока.


Струва ли си да залагате на крикет?

Крикетът е спорт, който се радва на висока популярност. Може би се досещате, че в повечето букмейкъри футболът и тенисът заемат лидерските места в спортните секции. В някой сайтове за залози обаче може да срещнете крикет на второ място, точно след футбола. Това показва, че спортът е търсен от залагащите и те обичат да правят своите прогнози на събития от крикета. Ако играта ви харесва, съветваме ви да се задълбочите и да я усвоите, след това да започнете със залозите си. Тогава ще си заслужава да ги правите, но ако не сте завладени от крикета, по-добре да не губите парите си със залози на този спорт. Всичко зависи от вашите предпочитания. Екипът на Нострабет ви желае успех.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.